Home Raadpleging Inlichtingen Links Nuttige nummers
                 
 
  Honden Bijzondere diersoorten
  Katten Duiven
  Paarden Voeding
  Kleine herkauwers  
 
   
   
  Dierenarts Van Assche Brenda
L. Van Hoeymissenstraat 7
1840 Maldern
Tel: 052/34 19 59
Gsm:
0486/70 76 49
Openingsuren:
enkel op afspraak
 

Het gezonde paard

Het is belangrijk om een dagelijkse controle uit te voeren of het paard gezond is, zo kan men de kleinste afwijkingen tijdig opsporen en adequaat reageren. Bij deze controle zijn er enkele punten die men moet observeren:
 
Het gedrag

Bekijk u paard wanneer het losloopt, een gezond paard is nieuwsgierig, reageert snel en is goed gezind. Het heeft een heldere blik en beweeglijke oren. Hij toont belangstelling voor zijn omgeving.

De huidplooitest

Deze test toont of het paard geen vocht te kort heeft. Het gaat als volgt: neem bij de schouder een stukje huid vast en trek dit omhoog. Kijk hoe lang het duurt voordat het weer op zijn plaats zit. Wanneer een paard voldoende vocht opgenomen heeft is de huid voldoende elastisch en neemt de huid onmiddellijk zijn plaats terug in. Wanneer dit echter twee tot drie seconden duurt komt het paard vocht tekort. Hoe langer de plooi blijft hoe ernstiger de uitdroging.

Algemene indruk

Het paard moet een glanzende vacht hebben en heldere ogen. Hij mag niet te dik zijn maar ook niet te mager. Wanneer een paard geen belangstelling heeft voor zijn eten moet dit ook alarmerend zijn voor u.

Belangrijke zones

De plek waar het zadel zit moet men onderzoeken op wondjes, zwellingen of vereeltingen, deze kunnen pijn veroorzaken bij het rijden. Ook het bit kan wondjes veroorzaken, controleer dus ook de mond en de mondomtrek. Na iedere rit moet de ruiter er een gewoonte van maken om met zijn hand langs de pezen van het paard te gaan. Zo kan men abnormale temperatuur, zwellingen of verhardingen tijdig vaststellen

Uitscheiding

De uitwerpselen moeten een stevige vorm en een gezonde geur hebben. Wanneer een paard niet mest moet de ruiter op zijn hoede zijn! Hetzelfde geldt voor de urine, kleurverandering in de urine of problemen bij het urineren zijn een reden om de dierenarts erbij te halen.

De temperatuur bij paarden

De temperatuur van een volwassen paard ligt tussen de 37.5 en de 38C. Bij een veulen ligt dit iets hoger:38.5C. Koorts begint dus bij 39C.

     
   
       
Home | Raadpleging | Inlichtingen | Links | Nuttige nummers